top of page
Yazarın fotoğrafıLebriz Akdeniz

1,7 Milyon İnsanın Yaşamını Kurtarmak

Güncelleme tarihi: 12 Tem


KİPTAŞ Genel Müdürü Sayın Ali Kurt’u, 20 Mayıs'taki inSuppliers İnşaat Sektörü Profesyonelleri Buluşması’nda ağırladık. Konuşmasında aktardıkları, İstanbul’u hızlı biçimde deprem dirençli bir kent haline getirme yolunda ortaya koydukları çözümler, enerjisi, hepimizde umut yarattı. Ali Bey konuşması sırasında ve sonrasında da herkesle uzun uzun sohbet ederek, soruları yanıtladı, sektör temsilcilerinin görüşlerini dinledi. İstanbul Yenileniyor Projesi ile KİPTAŞ’ın, kentsel yenilemedeki kilit sorunlara çözümler üreten, sürdürülebilir bir model ortaya koyduğunu detaylarıyla paylaştı.


Kentsel Dönüşümün Zorlukları ve İlk Adımlar

Kentsel dönüşümün İstanbul’da en yoğun yaşandığı 2016 yılında, her sokağın, özellikle de Kadıköy’ün dev bir şantiyeye dönüştüğü dönemde hayata geçirdiğimiz bir sosyal sorumluluk projesi için konuyu sahada çalışmış biri olarak zorlukları çok iyi biliyorum. O dönemde İstanbul’da yoğun bir yıkım ve yeniden yapım süreci vardı. Kadıköy’ü pilot bölge seçerek, kentsel dönüşüm ve riskli yapı yenileme sürecinde, vatandaşları hakları ve süreçler konusunda bilgilendirme amacıyla bir kampanya yürütüyorduk. Olayın merkezinde -anlaşılır biçimde- bir güven sorunu vardı. Evi dönüşüme girecek olan herkes çok endişeliydi. Nitekim sonrasında bazı vatandaşlar, en fazla mağduriyeti olayın bu yönüyle yaşadılar...


İstanbul Yenileniyor Projesi

Kentsel dönüşüm, vatandaş için, müteahhit için, yerel yönetimler için oldukça karmaşık bir süreç. İstanbul Yenileniyor sistemi, “uzlaşı” sağlanma aşamasından sonraki süreci iyi bir modelle çözüyor. Mal sahibi-müteahhit ilişkisini ortadan kaldırıyor. Kentsel dönüşümü zorlaştıran en sancılı konulardan biri olan, güven sorununu, “evim küçülmesin, daha çok metrekare veya ekstra konut edineyim” gibi bariyerleri yıkmış görünüyor. Uzlaşma esaslı ve maliyetine dönüşüm olarak özetlenebilecek bu modelde yapım şirketleri ve vatandaşlar sadece KİPTAŞ ile muhatap oluyor.


inSuppliers Kurucusu Güliz Fiş ve KİPTAŞ Genel Müdürü Ali Kurt ile

İstanbul’un Yapı Stoğu ve Yenileme İhtiyacı

Biraz da verilere bakalım. İPA verilerine göre İstanbul’daki mevcut yapı sayısı yaklaşık 1,5 milyon adet. Bunun %53’ü, yani 793 bin adedi 2000 yılından önce yapılan yapılardan oluşuyor. Bu yapılar, o dönemin yeterince etkin olmayan denetim sistemi ve mühendislik hizmetlerinden kaynaklanan sorunlar nedeniyle zayıf yapılar olarak niteleniyor.

2000 sonrası deprem yönetmeliğinin yenilenmesi, bağımsız bir denetim sisteminin kurulması ve 99 depremlerinin yarattığı bilinç ile 2000 yılından sonra yapılan binaların yapı kalitesi artmış durumda.


1,7 Milyon İnsan İçin Hayati Dönüşüm

Ali Kurt, İstanbul Yenileniyor sistemine 39 ilçeden 33 bin başvuru aldıklarını ve bunun 480 bin riskli bağımsız birimin dönüşümü anlamına geldiğini söyledi. Bu konutları dönüştürmenin, burada yaşayan1,7 milyon insanın yaşamını kurtarmak anlamına geldiğini ekledi. Çoğu mahalle arasında ve tekil yapılardan oluşan bu riskli yapıların KİPTAŞ tarafından yenilenmesinin kolay bir operasyon olmadığını paylaştı.


Yapım şirketleri, bu tekil yapıları dönüştürme işini pek de cazip bulmuyor. Herkes büyük projelerle ilgilenmek istiyor. Ama burada hayati bir durum söz konusu. Bu nedenle KİPTAŞ, elini taşın altına koyacak, bu riskli yapıları birlikte dönüştürmek için sisteme katılacak, nitelikli işler üreten müteahhitlere çağrı yapıyor. Ve elbette tedarik zincirin önemli bir halkası olan hizmet ve ürün tedarikçilerine de.


Ali Kurt konuşmasında, uzlaşısı sağlanmış riskli yapıların, sektör temsilcilerinin sorumluluk almasını beklediğini söyledi. “Elimizde hazır bir envanter var bunu hemen sizlerle başlatabiliriz” diyerek, KİPTAŞ’ın, bu sürece paydaş olan herkese pozitif ayrımcılık yapacağını söyledi.


Özetle, KİPTAŞ’ın elinde uzlaşısı sağlanmış, hazır bir iş portföyü var ve bunları sokak sokak inşa edecek müteahhitlerle güç birliği yapmak istiyor. Ali Kurt, 998 noktada eş zamanlı şantiye kurma kapasitesi olduğunu dile getiriyor. Bu sistem doğru kurulduğunda hedeflenen 50 bin riskli yapı biriminin yenilenmesi hedefi hiç de uzak değil. Bunun için sektörün el vermesine ihtiyaç var.


Peki bu açık çağrıya sektör nasıl yanıt verecek? Kimler elini taşın altına koyacak? Hep birlikte izleyip göreceğiz.

 

Geleceğin İstanbul’u İçin Zaman Karşı Koşu

Zamanı bilinmeyen ama boyutu ve yaratacağı sonuçlar bilimsel olarak ortaya konan deprem için İstanbul’da yapılacak çok fazla iş var. Neler yapılması gerektiği ve aciliyeti konusunda yeterince görüş ve çalışma ortaya konuldu. Şimdi artık daha fazla geç kalmadan işe koyulma zamanı.

 

Geleceğin İstanbul’u için atılan bu adım, sadece yapı sektörü profesyonelleri için değil, tüm İstanbul’u daha güvenli ve dirençli bir hale getirmek için büyük bir adım olacak. Bu adımların hızlanarak büyük koşuya dönüşmesini diliyorum.



.

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating

Abone Olun

Yazılarımdan haberdar olmak için e-posta adresinizi bırakın. 

Abone olduğunuz için teşekkürler!

bottom of page