top of page
Yazarın fotoğrafıLebriz Akdeniz

Marka: Eti senin, kemiği benim

Yerel bir kafe işletmesinin dijital varlıkları üzerinden bir marka deneyimi


Marka yönetimi
Görsel: Toy Story - Pixar

Bir araştırma için internette gezinirken, yeni şubeler açarak büyüyen yerel bir kafe işletmesinin sitesine rastladım. Güncel bir tasarımı vardı ve çekici görünüyordu.

İçeriği incelerken bazı tuhaflıklar gözüme çarptı. Metinlerde, işletmeye özgü olmaktan uzak genel geçer bir dil kullanılmıştı ve bolca Türkçe anlatım bozuklukları vardı. Kopyala – yapıştır yazılar veya Google translate çevirileri gibi metinler...


Franchise içeriği, rakip bir markanın sayfasından kopyalanmıştı ve marka adını değiştirmeyi unutmuşlardı. 🙈


Kullanılan stok görüntüler de biraz özensiz seçilmişti. Neşeyle yemek yiyen Afrika kökenli bir kadın, işletmede içki servis edilmemesine karşın şarap kadehleriyle poz vermiş mutlu bir çift ve “buradaki her şey çok taze ve lezzetli” diye görüş bildiren manken portreleri…

Merak edip sosyal medyasına da baktım biraz😊 Hesapta yok yoktu ama yorumlara bakılırsa çok önemli bir şey unutulmuştu: iletişim ve adres bilgileri! İşte bazı yorumlar:


  • Yeriniz nerede? Profildeki bağlantı, ordan oraya tıklayıp mail adresine gidiyor. Bir sürü yere girip nasıl ulaşacak insanlar?

  • Açık adresi de belirtseydiniz keşke.

  • Yeriniz nerede diye kaç kişi sormuş, lütfedip adres paylaşmamışsınız.


Markanız sizin sorumluluğunuzdadır

İşletmenizi, markanızı büyütmek istemeniz kadar doğal bir şey yok. Ama bu niyetinizi yukarıdaki gibi hayata geçirirseniz başarılı olamazsınız. Sahip olduğunuz en değerli varlık markanızdır. Markanızı ajanslara öylece teslim edip kenara çekilemezsiniz.


Bazı şirketlerde şöyle bir düşünce var "ajanslar, danışmanlar gelecek her şeyi halledecek". Evet ajanslar gelir, birçok şey hallolur ama ne kadar sürdürülebilir ne kadar öze uygun olur tartışılır.


İletişim ve pazarlama çalışmalarınız için uzmanlardan destek almalısınız. Ama eti senin kemiği benim diyerek markanızı bir pazarlamacıya veya danışmana, bir ajansa bırakamazsınız. Kimse işinizi, markanızı, ürününüzü, sektörünüzü sizin kadar iyi bilemez, işinize sizin kadar tutku duyamaz. Markanın mutfağı, kalbi içeridedir. Marka içeriden yönetilir. Sizi neyin doğru yansıtacağını siz belirlemelisiniz.


Çözüm ortaklarınızı iyi seçin, tavsiyelerine kulak verin ve onları yönlendirin. Ama önce içeride işini iyi bilen ve yöneten bir ekip kurun.

7 görüntüleme

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating

Abone Olun

Yazılarımdan haberdar olmak için e-posta adresinizi bırakın. 

Abone olduğunuz için teşekkürler!

bottom of page