top of page
Yazarın fotoğrafıLebriz Akdeniz

Marka, anlam ve değer

Güncelleme tarihi: 21 Mar

Marka Anlamı

Her markanın ilham veren bir hikayesi ve varoluş amacı vardır ve bu amaç, markanın faaliyetlerinin temelidir. Markaya dair her şey bu amacın ve hikayenin etrafında şekillenerek anlam kazanır.


Ürünler, hizmetler ve sistemler… Hepsi taklit edilebilir. Ancak markanızın amacı ve sahip olduğu değerler taklit edilemez.


Markanızın amacı; şirketinizin varoluş nedeni, topluma ve dünyaya olan katkısı, misyonu ve taşıdığı anlamla ilgilidir. Amaç “kar etmenin" ötesinde bir anlam taşır. 


İlham veren markalar

Başarılı ve uzun ömürlü şirketler, ilham veren bir hikâyeye ve amaca sahip olan, bunu yaptıkları her işe yansıtanlardır. Para kazanmanın ötesinde, daha yüksek hedeflere odaklanır ve bu doğrultuda hareket ederler. Topluma, çalışanlarına, paydaşlarına ve müşterilerine ilham verirler. Amaç "duygu" içerir. Amacınız, çalışanlarınızın duygularını etkiler ve onları bir arada tutan kültürün temellerini oluşturur. Bir markayı güçlü ve özgün kılan şey budur.


Amaç ve deneyim

Amacınızın evrensel olması, toplum nezdinde ve çalışanlarınızca kabul edilir olması gerekir. Şirketin ruhunu ve kültürünü yansıtan, eylemlerine yön veren bir tanımı olmalıdır. Eylemleriniz de buna uygun olmalıdır. Samimiyet, markanızın algısını güçlendirir.


İnsanların markayla, hizmet veya ürünle girdiği her etkileşim, kurduğu her temas bir deneyimdir. Tüketiciler, yaptığınız reklamlardan çok, onlara yaşattığınız deneyimden etkilenirler. Fark yaratan deneyim, hakkınızda konuşulmasını sağlar. Başarılı olmak için markanızla ilgili konuşulmaya değer bir şeyler yapmanız gerekir. Çünkü konuşulma, büyük bütçeli reklamlardan daha etkili ve değerlidir.


Müşterileriniz sizin ne kadar “en” olduğunuzu dinlemekten çok, onların yaşamına, hikayelerine nasıl bir değer kattığınızla ilgilenir. “Bana ve dünyaya ne katıyorsun?”

Fiyata ve ürüne dair rekabet, zorlu bir yoldur. Deneyime dair farklılaşma ise etkili ve kalıcıdır. Rakipleriniz ürününüzü taklit edebilir. Ama yarattığınız duygu ve yaşattığınız deneyimi asla.


Zihinleri fethetmek

Markanızın değer ve deneyimle yarattığı fark, zihinlerde markanıza anlamlı bir yer açar. Bu konumlamadır. Al Ries'in dediği gibi, "Başarı, şirketiniz, markanız ya da ürününüz ile ilgili değildir... Zihinde bir algıyı sahiplenmek ile ilgilidir."


Deneyime dayalı farklılaşma

Teknoloji, ürün ve hizmetlerin benzersizliğini büyük ölçüde azalttı. Dijital iletişim kanalları 7/24 tüm markaların hizmetinde. Amacını, hikayesini iyi anlatabilen markalar için fırsatlarla dolu bir dünya var. Artık deneyimde ve iletişimde yaratıcılık ön planda. Markanızın vaat ve değerlerini dikkat çekici bir şekilde anlatabildiğiniz ölçüde öne çıkabilir, satışlarınızı ve karlılığınızı artırabilirsiniz.


Bunu iyi yapabilmeniz için marka, ürün, hizmet yaratma, konumlandırma konusunda bugüne dek öğrendiklerinizin üzerine yeni bilgiler eklemeniz gerekir. Eskiden büyük bütçelerle iletişim, reklam kampanyaları yaparak rakiplerinizin önüne geçebilirdiniz. Bugün rakipleriniz, müşterilerinizin sadece bir tık uzağında. Sizi farklı kılan nedir? Bunu iyi anlatmaya ihtiyacınız var.


İçeriden dışarıya

Çalışanlarınız, markanızla en yoğun etkileşimde bulunan ve en çok zaman geçiren kişilerdir. Onların markanın amacını ve değerlerini benimsemeleri, katılımı önemlidir. Şirketinize ve markanıza nasıl baktıkları, amacı nasıl taşıdıkları ve dışarıya nasıl yansıttıkları… Çalışanlar marka imajınızın taşıyıcısı ve müşteri deneyiminin kilit noktasıdır. Çalışan markası bu nedenle önemlidir. İnsan kaynakları politikanız nedir? Marka amacı, kültürü, etiği ve değerlerinden mi besleniyor? Başarı için, çalışanların duygularını harekete geçirecek politikalar ve samimi bir iç iletişim gerekir.


İtibar

Markaların itibarını oluşturan çabaların merkezinde de amaç ve hikaye vardır. Amacın çevresinde şekillenen sürdürülebilir, samimi, duyarlı, etik ilkeler, topluma paydaşlara değer katan politikalar.


Marka ve itibar inşa etmek uzun yıllar süren, zorlu bir uğraştır. İtibarı korumak ise bundan daha zorlu bir süreçtir. Diş macunu gibi, çıktığı yerlere geri dönmesi neredeyse imkansızdır.


Anlamı ve değeri yönetmek

Başa dönersek, markanızın kuruluş amacı ve sahip olduğu değerler, kurumsal markanızın başarısını, itibarını şekillendiren temel unsurlardır. Amaç, kurumsal çıpanızdır. Markanıza anlam ve değer kazandırır. İyi yönetilen bir kurum markası, satışları, pazarlamayı, çalışan mutluluğunu, itibarı ve karlılığı olumlu yönde etkiler.


Kurum markası, CEO kadar kurumsal iletişimin de sorumluluğundadır. Kurumsal iletişim, markanızın iç ve dış iletişim süreçlerinin marka amacı ve değerleri çerçevesinde bütünsel bir şekilde yönetilmesi işidir. Değişen dünyada ayakta kalabilmek, güvenilir ilişkiler kurmak, itibarı yükseltmek veya korumak ve rakiplerden anlamlı bir şekilde ayrışabilmek, markanızı paydaşlarınıza doğru yansıtabilmek, etkili ve tutarlı bir kurumsal iletişim stratejisi oluşturmakla mümkündür. 


📌Görsel: İnternetin en ünlü meme'lerinden biri olan bu efsane görseli mutlaka görmüşsünüzdür. İnternette araştırırken tasarımcısına ulaştım. Bir Türk tasarımcıya ait olduğunu bilmiyordum. Ali Batı'nın bir sanat okulu reklamı için tasarladığını öğrendim. Şu linkten daha fazla bilgi alabilirsiniz. www.alibati.com/work/horse

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating

Abone Olun

Yazılarımdan haberdar olmak için e-posta adresinizi bırakın. 

Abone olduğunuz için teşekkürler!

bottom of page